Információk a hangtálakról!

2012.10.09 08:50

 

Rövid leírás a hangtálakról

A hangtálak - amelyeket gyógyító tálaknak is neveznek - története egészen i.e. 2000-ig nyúlik vissza Ázsiába. Hét különböző fém ötvözetéből készülnek, amelyek hét asztrológiai bolygónak felelnek meg. E tálak sokféle hangot és felhangot adhatnak ki. A hét fém az arany (a Nap), ezüst (a Hold), higany (a Merkúr), réz (a Vénusz), vas (a Mars), ón (Jupiter) és ólom (a Szaturnusz). Néhány hangtáltípus formája, mélysége, színe, szélessége és összetétele változhat.

A hangtálakat lehet főzésre, áldozásra, ütős hangszerként, illetve meditációs és relaxációs célokra használni. E tálak kettősen fejtik ki hatásukat: hanggal és rezgéssel. Bizonyított tény, hogy a zene, mint a hangok rendezett formája képes közvetlenül hatni a kedélyállapotra, az agyhullámokra, az idegrendszerre és a test vegyi összetételére. A zene kulcsfontosságú szerepet játszik sok kultúra vallásában és spirituális életében.

A hangtálak rezgése stimulálta a testet, amely létrehozta saját harmonikus frekvenciáját és segített kiváltani az alfa hullámokat, amelyek mély relaxációban jelen vannak az agyban. Mindenféle méretű hangtálakról mondják, hogy megtisztítják a teret a negatív energiáktól és az érzelmi blokkoktól. Sok ember érzi úgy, hogy megérinti és megtisztítja a lelküket a hangtálak hangjának befogadása. Ahogy azt néhány ember leírja, „megáll az idő” - béke érzése, megkönnyebbülés a fájdalmas testrészekben és a hétköznapi életen túl levő dolgok érintése érezhető.

Úgy tartják, hogy a tibeti lámák között akadtak híres hangmesterek, akik hangtálakat használtak titkos rituálékhoz. Kiléptek a testükből a hangok hatalmának segítségével. Ha rátalálsz egy valódi (eredeti) hangtálra, használhatod azt a szokásos csésze kávé helyett, az ebéd emésztésének segítésére, alváshoz és betegségekből való kilábalásra. A tibeti tálak Nepálból származnak és a newari népek használták őket a rituális tűzszertartásukhoz. Kapcsolat található a

tálak és az ájurvédikus zeneterápia és az ájurvédikus gyógyászatok között. Ezekből a tálakból például várandós nők étkeznek Nepálban, mintegy biztosítva van az ásványi anyagok és fémek pótlása.

 

Hangtálak fajtái

Sokféle fajtája létezik a hangtálaknak. Felhasználás, elérhetőség és hagyomány szerint alapvetően két fajtájukat különböztetik meg.
 

 

Gépi készítésű hangtálak

Ezek a hangtálak Gulpa vagy más néven “nepáli hangtál”-ként váltak híressé. Speciális alakjuk és méretük van. Átmérőjük 7 és 20 cm között változik. E tálak minden egyes mérettípusa saját egyedi hanggal, mintával és színnel rendelkezik. Először tiszta arany színnel készülnek el, aztán tapasztalt művészek megrendelés szerint különféle mintákat készítenek rájuk. Nagyon sok féle tibeti mantra, jelkép és egyéb rituális mintázat kerülhet a tálakra. A tálak eredeti, természetes színe az arany, amikor a művész elkészül vele, majd elkészíti rá a mintát, festheti, szinezheti.

 

Kézzel készített hangtálak

Ezek a tálak a valódi tibeti hangtálak, melyeket különböző fémek segítségével készítenek (általában 7 különböző fémből, de előfordul több fém használata is). Ezek a tálak nagyon egyszerűen néznek ki, de nagyon mély és rezonáns hangjuk van, mely kiválóan alkalmas hangmeditációra, gyógyító energiákhoz, csakra feltöltéshez, testmasszázshoz és még sok egyéb célra. 

A kézi készítésű hangtálakat hangtál-kovácsok hagyományos kézműves módszerekkel állítják elő, hét különböző fémből, hangmeditációhoz, gyógyításhoz és egyéb célrokra. Ez az eredeti módszer hangtálak készítésére. Ennek keretében a tál több fázisban készül el. A tálat kevés hő hatásának kitéve manuálisan - kalapálással - formálják minden irányból. Ezek a tálak a híres tibeti hangtálak. Sok különféle méretben kaphatók. A legkisebbek 200 grammosak, a legnagyobbak pedig akár 12 kilogrammosak is lehetnek.

Általában a kisebb méretű tálak valamivel magasabb hanggal rendelkeznek, a nagyobbak pedig mélyebbel. Minden tálnak megvan a saját hangja és rezgései. A gyógyító energia, meditációra való hang és rezgés minden egyes tálban megtalálható.

A tálak viszonylag vastagak a jobb hang elérése érdekében. A kisebbek 3-4 mm vastagok, a nagyobbak (1200 gramm felett) vastagsága pedig 5-6 mm között változik. A peremek pontos kidolgozása szintén hozzájárul a nagyszerű hang és rezgés képzéséhez.