Buddhista Imafüzér - Málá

2012.10.09 08:47

 

Buddhista imafüzér - -málá

 

 

málá vagyis a buddhista imafüzér tradicionálisan használt eszköz az áhítatok során, mely a mantrák számlálására szolgál a meditáció közben.

Hasonlít más imafüzérek és rózsafüzérek formáira, melyeket más vallásokban használnak, de buddhista rózsafüzérként is ismeretes.

Egyesek a csuklójukra csavarva, mások a nyakukban hordják, de akadnak olyanok is, akik nem viselik közvetlenül a testükön, hanem külön a málá védelmét szolgáló kis szütyőben hordozzák a zsebükben, a táskájukban, vagy a nyakukba akasztva.

A tibeti buddhizmusban hagyományosan 108 gyöngyből álló füzért használnak. A 108-as szám a buddhizmusban szakrális jelentőségű. Avalókitésvara és Tárá 108 nevére utal, de Buddha lábnyomát is 108 részre szokták felosztani. A Kandzsurnak, a tibeti kánon köteteinek száma is 108. A 108-as számot adja a következő számítás is: 6 x 3 x 2 x 3 = 108, ahol a 6-os szám az emberi érzékeket jelöli (látás, hallás, szaglás, ízlelés, érintés, gondolkodás); a 3-as szám a három időt (múlt, jelen, jövő); a 2-es szám a szív, az elme és a szándék állapotát (tiszta vagy tisztátalan); az utolsó 3-as pedig a tudat három "szennyeződését", a három klésát (kleśa) jelképezi (vágyakozás, gyűlölet, tudatlanság) 

 108 gyöngyös Mala 

 Mantra Mala

 

 Tibeti Mala

 

 Zen Mala 

Anyagát tekintve a málá sokfajta lehet. Készülhet fából, csontból, ásványból, kőből. Azonban általában az anyag meghatározza, hogy milyen meditációra, mantrázásra használják (pl.: csont mala - haragvó istenség meditációk). Álljon itt néhány példa az anyagokra, és jelentésükre:

Bodhi mag  

A hagyomány szerint egy alkalommal (i. e. 528) Gautama Sziddhártha ( Buddha) egy bodhi-fa (Ficus religiosa) alatt üldögélt mélyen elmerülve a szemlélődésben, mikor meglelte a létforgatagból való menekülés útját. Megismerte a lélekvándorlás titkát s a négy szent igazságot, megvilágosodott. Maga a szanszkrit bódhidruma szó is a megvilágosodás fáját jelenti. Pár nap múlva még mindig e fa alatt üldögélt, amikor Mára a gonosz szellem megkísértette őt, s arra akarta rávenni, hogy ahelyett, hogy az Igazságot hirdetné az embereknek, inkább térjen azonnal a nirvánába. Buddha azonban hősiesen ellenállt, tanítani kezdett. Emiatt a Bodhi magokat nagyra értékelik, és tulajdonságai révén gazdagítja az elmét.

Szantálfa 

Szantálfa az egyik hagyományos felhasznált anyag a málá készítéséhez. A nyugtató, békés és illatos fa tulajdonsága, hogy vonzza a pozitív finom rezgéseket, támogatja a nyugalmat és pozitív hangulatot. Szantálfa egy antidepresszáns, fertőtlenítő, rovarölő, és nyugtató fa. Ez a tulajdonsága segítheti a sejtek gyógyulását. Használják, továbbá arra, hogy segítse az immunrendszer minden gyógyulási folyamatát, illetve a betegségek megelőzését.

Lótusz gyökér 

A lótusz mag jelképezi a spirituális tisztaságot, tudást és a hatalmat. A mag nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, és így enyhíti a nyugtalanságot, szívdobogást és az álmatlanságot. További előnyös tulajdonsága, hogy a lótusz mag javítja a koncentrációt és jótékonyan hat a lépre, a vesére és a szívre. 

Jakcsont 

Türkiz, korall, réz és sárgaréz berakások találhatóak a jak csont gyöngyökön. Használatával egy csont málá emlékeztet a mulandóságra - minél inkább megértjük a mulandóságot és a halált - annál gyümölcsözőbb életünk lesz. A jak csontot használják továbbá arra is, hogy fenntartsák a jó vérkeringést.

Rózsafa 

Rózsafa támogatja a szív könyörületes és szerető tulajdonságait. A rózsafa energiája elsősorban nőies, támogatja a spiritualitást, az intuíciót, az egészséget és szépséget. Rózsafa különösen hatékonyan gyógyítja és táplálja a lelkünket.